copilarie

Bullying in scoli exista si pe vremea mea. Acum e ceva mai rau!

Fenomenul de bullying este ridicat in scolile din Romania. Mai exact ocupam pozitia a treia in clasamentul european (dintr-un total de 42 de tari), conform OMS.

Ce inseamna asta? In jur de 400000 de elevi sunt amenintati cu bataia si mai bine de jumatate dintre acestia chiar batuti la un moment dat.

Iti dai seama cat de nasol este? Apogeul in acest acte de agresiune fata de colegi este atins la varsta de 15 ani.

Am inceput scoala imediat dupa prabusirea regimului comunist. Intr-o tara democrata.

Dar asta a presupus doar ruperea paginilor cu poza lui Ceausescu si/sau a Elenei. Pentru ca au ramas aceiasi profesori care stiau sa “educe” cu bataia, toceala, jignirea.

Bullying pe vremea mea

Am avut norocul insa sa cresc intr-un satuc in care invatatorul era etalon al “dascalului”.

Autoritar, dar bun cu elevii. Calm, rabdator, capabil sa explice si celei mai incuiate sau nastrusnice minti cum ar trebui sa invete si ce ar trebui sa stie.

Toti cei care am fost la acea scoala dupa cei 4 ani am avut rezultate foarte bune in Generala. Pentru ca eram bine pregatiti, fara sa fim traumatizati.

In Generala insa situatia s-a schimbat si in randul profesorilor si a elevilor. Noi manati de hormoni, ei satui de un sistem care-i platea prost si fara chef de munca.

Bullying exista si atunci. In clasa a sasea am avut aparat dentar. In mediul rural si in conditiile in care era un singur ortodont in tot judetul. Eram singura cu aparat din scoala.

Cum te afecteaza asta

Am fost facuta in toate felurile. Profesorii nu au stiut sa gestioneze situatia. Parintilor nu le pasa atat de mult.

Apoi, colac peste pupaza, am avut si ochelari din clasa a saptea. Ce sa mai, din aragaz cu patru ochi si rat de porc nu eram scoasa.

Cum m-a afectat situatia? Atunci credeam ca nu-mi pasa, ca sunt prosti si cam toti cei de atunci de varsta mea si erau. Dar in timp, mi-am dat seama ca am o aversiune pentru batjocura.

Adica poti sa-mi faci orice dar sa nu-ti bati joc de defectele fizice. Si nu doar de ale mele. Nu suport oamenii care fac misto de defectele altora.

Imi vine sa le fac rau si eu nu am tras nicio palma nimanui pana acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.