oameni in desert

“Caldura mare, mon cher!”

Inceputul lunii Iulie a venit in forta, aducand temperaturi demne de cartea recordului.

Dupa o iarna care ne-a cam tinut “cu pumnii stransi”, de frig, vara incearca sa se faca si ea simtita la adevarata ei valoare.

Si uite ca astfel ne trezim cu temperaturi care nu au mai fost atinse in ultimii 50-60 de ani. Ceea ce e foarte mult!

Temperaturile ridicate se simt mai bine in oras!

Trebuie sa recunosc ca atunci cand termometrele indica 40-45 de grade la umbra, intr-un oras, e o mare problema. Betonul, asfaltul, sticla, totul reflecta lumina soarelui si contribuie la formarea unui incubator.

Cam asta a fost pentru mine Bucurestiul in zilele de canicula, un incubator uman.

Cu toate ca a fost exagerat de cald, dimineata si seara am fost nevoita sa-mi scot catelul la plimbare.

Pentru el orice temperatura este prea mare (sau prea mica). Din acest motiv mi-am luat toate masurile necesare ca sa nu i se faca rau: l-am udat si hidratat in permanenta.

De ce umbla beduinii infofoliti?

In timpul plimbarilor am observat ca sotiile arabilor umblau infofolite, in timp ce mie imi venea sa-mi arunc si tricoul (alb, vaporos, din in).

Cum se poate ca lor sa nu le fie cald, stateam si ma intrebam in timp ce sorbeam cu nesat apa din sticla (a mea, nu a catelului)?!

Atunci mi-am amintit ca in urma cu 3 ani, cand doctorita mi-a recomandat sa nu mai consum lichide reci, am crezut ca mor. Credeam ca nu voi putea depasi cu bine vara daca nu beau apa rece. Si uite ca totul tine de obisnuinta.

Este mai bine sa te ascunzi de soare!

De atunci nu am mai baut apa rece niciodata si la fel de bine “ma racoresc” atunci cand e foarte cald.

Tot ceva de genul se intampla si cu acesti oameni care traiesc in zone in care tot timpul e cum a fost la noi timp de cateva zile.

Acestia au invatat ca pentru a infrunta canicula, trebuie sa nu lasi soarele sa te atinga. In acest fel nu te mai incalzesti.

Ei se protejeaza purtand haine care le acopera tot corpul si uneori consuma lichide calde (ceaiurile specifice).

Un fel de “termos uman”, isi mentin caldura corpului constanta, fara sa aiba probleme. Este ceva logic, insa nu stiu daca as putea sa si pun in practica aceasta idee.

sursa imaginii: http://bit.ly/2t6HzMs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *