gradina

Cat de importanta este amenajarea spatiilor verzi?

Timpul trece atat de repede incat uneori nici nu ne dam seama, parca ar fi “zburat” pe langa noi. Cu toate ca probabil ne simtim inca tineri, realizam ca ne-a ajuns din urma “Doamna Maturitate”. Sau cel putin asa ma simt eu astazi.

Cand prietenii tai din copilarie devin soti si mai apoi parinti, cand planifici deja intalnirea de 10 ani de la finalizarea facultatii, atunci realizezi ca imbatranesti. Chiar si tu!

Cei mai multi dintre prietenii mei sunt oameni simpli, dintr-o familie modesta, oameni pe care ii stiu din perioada in care eram cu totii la fel (elevi, studenti).

Unii dintre ei se lupta sa-si intemeieze o familie, altii incearca sa mai profite de acesti ani fara sa aiba nicio responsabilitate. Fiecare incearca sa-si traiasca viata asa cum isi doreste.

Cativa dintre prietenii nostri apropiati si-au construit deja sau mai au putin pana cand isi termina propria casa. Este o munca extrem de grea si costisitoare, dar alaturi de ei parca am trait si eu aceasta experienta.

Cu toate ca am crescut “la casa”, nu am realizat cat de important este spatiul verde din jurul acesteia.

Ca si copil nu am sesizat ca este o munca sustinuta pentru a avea parte de atat de multa frumuseste pe langa o constructie. Am observat abia atunci cand primii prieteni si-au terminat casa.

In zilele noastre pamantul este destul de scump, iar cei mai multi ne permitem doar o “fasie” de verdeata in jurul casei. Acea fasie iti doresti sa arate cat mai bine, sa fie un fel de “oaza” de liniste si frumusete, un “colt de rai”.

Pentru a reusi acest lucru de cele mai multe ori ai nevoie de o persoana sau o firma care este specializata in spatii verzi. Oricat de mult crezi ca vei reusi si singur, nu se va compara ceea ce poate face cineva specializat in acest domeniu.

Amenajarea spatiului verde presupune experienta, materiale speciale si cunoasterea solului si a plantelor pana in cele mai mici detalii. Nu poti face doar asa de “capul tau” si doar sperand ca “am citit eu pe net, asa se face!”.

Foarte multi considera ca nu este o investitie importanta, dar atunci cand vezi rezultatul final vei stii ca ai facut alegerea cea mai buna.

De fiecare data cand merg la cineva care si-a plantat singur gazonul sau florile si/sau copaceii, observ diferenta. Nu este neaparat vorba despre bun gust, dar experienta face diferenta.

Gradinaritul se poate transforma cu usurinta in pasiune, dar nu este pentru oricine. Trebuie sa ai o oarecare inclinatie spre aceasta arta si sa iti placa ceea ce faci.

Daca consideri ca nu esti printre cei care ar putea invata asa ceva, atunci este bine sa ii lasi pe experti sa isi faca datoria. Doar in felul acesta atunci cand vei iesi in propria gradina din fata sau spatele casei vei simti ca esti Acasa.

sursa imaginii: http://bit.ly/2rBUV3v

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *