relatii

Cat de mult ne influenteaza copilaria viata?!

Doi dintre vecinii mei (din doua apartamente diferite) sunt extrem de “galagiosi”.

Uneori am impresia ca scopul lor este sa isi traiasca viata astfel incat sa ii auda toti cei din jur. Un fel de sadomasochism pentru cei care se afla la mai putin de 100 de metri de ei.

De cele mai multe ori isi poarta discutiile astfel incat le auzi si cel mai mic oftat. Orice fac pare cumva cu “volumul dat la maxim”.

Ce inseamna compulsia repetitiva

In aceasta frumoasa dimineata de Duminica i-am auzit certandu-se diferit, cu geamurile inchise.

Tipau atat de tare incat se auzea de la o departare destul de mare (locuiesc in blocul de langa – care e destul de aproape).

Daca as fi fost un bun vecin probabil ar fi fost indicat sa fac ceva, pentru ca uneori aveam impresia ca sigur se vor omori intre ei.

Au trecut multi ani de cand am terminat liceul. Cu toate acestea imi amintesc ca printre cartile de psihologie citite, aparea de multe ori “compulsia repetitiva”, ceva de genul. Parca si Sigmund Freud scria despre asta.

Mai exact noi, oamenii, tindem sa ne alegem partenerii de viata in functie de un tipar relational. Acest tipar se formeaza atunci cand suntem copii, prin observarea relatiei dintre parintii nostri (sau cuplul care ne creste).

Realitatea se formeaza din copilarie

Ceea ce vedem in copilarie se va transforma in “realitatea” noastra si toata viata ne vom alege partenerii in functie de aceasta realitate.

Barbatii vor incerca sa gaseasca in femeia de langa ei ceva din trasaturile mamei, iar femeile din cele ale tatalui.

Creierul nostru este complex si nu as vrea sa simplific atat de mult acest intreg fenomen, dar sunt persoane competente care au vorbit deja de ani de zile despre el si nu ma numar si eu printre ele.

In timp ce ascultam tipetele vecinilor, ma gandeam la faptul ca probabil au avut o copilarie dificila.

Am realizat apoi ca aproape toate relatiile prietenilor si cunoscutilor mei sunt asa, urmaresc tiparul relatiilor parintilor lor, intr-un fel sau altul.

Norocul meu este ca parintii mei au avut si au inca o relatie “sanatoasa”!

sursa imaginii: http://bit.ly/2x2xAys

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.