timpul

Cat de repede trece timpul?! S-a schimbat ceva?! Imbatranim!

Prea repede trece timpul. Nu vi se pare si voua la fel?

Parca doar ieri ma bucuram de vacanta de Craciun, apoi de Revelion, iar astazi ma gandesc ca mai este putin pana la Paste. Mai rau chiar, pana la 1 Mai.

Ce se intampla? Trece mai repede timpul? In calitate de fizician pot spune cu siguranta ca NU! Doar modul in care percepem timpul se poate modifica.

Si se pare ca asa si este. Exista un studiu de anul acesta, al lui Adrian Bejan (profesor la Mechanical Engineering la Duke), care ne ajuta sa intelegem ce se intampla.

Trecerea timpului nu se modifica

Percepem trecerea timpului prin imaginile “vazute” de creierul nostru. Cu cat vedem mai multe imagini, cu atat timpul trece mai greu.

Pe masura ce imbatranim si ne maturizam, legaturile/retelele neuronale devin mai lungi. Incepem sa percepem mai putine imagini si astfel vom avea impresia ca timpul trece mai repede.

In schimb, in perioada in care suntem tineri vedem mult mai multe imagini si percepem trecerea timpului ca fiind lenta.

Cam asta am inteles eu din studiu.

Timpul trece mai repede cand imbatranim

Imi amintesc cum in liceu veneam acasa vinerea de la scoala, fara sa ma grabesc. Mancam, imi pregateam bagajul apoi plecam la gara. Faceam 4 ore cu trenul pana acasa, apoi inca vreo 15 minute cu autobuzul.

Iar perioada de vineri seara de la ora 20-21 cand ajungeam acasa si pana Duminica la ora 13-14 cand plecam spre gara, era luuunga.

Aveam timp sa-mi fac temele, sa ies cel putin de 2 ori prin sat cu prietenii, sa ma joc cu animalele – adica cainele, sa stau cu ai mei.

Acum cand merg acasa nu am timp sa fac nimic. Nici nu stiu cum trece ziua aia si cele 2 nopti. Parca timpul zboara.

Uneori nici nu ajung sa realizez ca mi-am trait circa jumatate din viata. Cand a trecut timpul, ca parca ieri ma jucam cu masinutele fratelui meu?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.