siguranta

Cat de “safe” este viata noastra

Inca din primele luni in capitala am inceput sa aud tot felul de povesti inspaimantatoare despre cat de nesigura e viata aici (in special pentru femei).

Provinciala de mine nu era obisnuita cu viata “in capitala” si cred ca toata lumea incerca sa-mi insufle sentimentul de nesiguranta.

Am auzit de oglinzi furate (asta mi s-a si intamplat), de masini dezmembrate, de apartamente sparte de hoti, de persoane agresate pe strada, de o multime de “grozavii”.

Prudenta este importanta

Este normal sa se intample si lucruri rele intr-o capitala locuita de circa 2 milioane de persoane. Este normal ca tiganii sa atace in mijloacele de transport in comun copiii sau persoanele care par vulnerabile.

Nu este normal pentru o tara civilizata, nu este normal sa fie “la ordinea zilei”, este normal insa pentru tara noastra. Si nu doar in orasele mari (de genul capitalei) se intampla asa ceva.

Cand locuiam in Arad, in timpul liceului, am simtit si eu pe pielea mea ce inseamna sa fii vulnerabila.

Intr-o seara ma intorceam de la Balul Bobocilor, eram cred ca in clasa a XI-a. In acea perioada notiunea de taxi nu imi era familiara pentru ca nu aveam bani. Am venit cu colegii pana la un punct, pe jos, era pana in ora 12.

Fii cu ochii in patru de fiecare data

Ultimul coleg statea mai aproape si am ramas singura. Nu mai aveam mai mult de 100 de metri de mers pe jos, pe bulevardul principal din oras, luminat, o strada sigura!

Cand mai aveam doar 30 de metri pana acasa, chiar din statia de taxi din zona mea, unul dintre taximetristi pleaca din statie, dupa mine. La inceput am grabit pasul, apoi am inceput sa alerg.

A durat foarte putin pana am ajuns acasa, dar aveam mari emotii ca nu o sa se deschida usa din prima sau ca o sa forteze usa dupa mine. Noaptea respectiva nu am dormit, am stat cu ochii spre poarta de la intrare.

De atunci evit sa merg singura noaptea pe strada.

sursa imaginii: http://bit.ly/2lacyZJ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.