sfantul nicolae amintiri

Cateva amintiri din copilarie despre ziua de Sfantul Nicolae

Daca v-ati nascut si voi inainte de Revolutia din anul 1989, stiti ca Sfantul Nicolae nu se prea sarbatorea in acea perioada. Regimul comunist incerca sa elimine puterea bisericii si implicit a religiei.

Sincer, cred ca e singura parte buna a comunismului. Sau cel putin asta cred eu. Limitarea puterii bisericii in tara noastra este ceva necesar, din punctul meu de vedere.

Primele cadouri pe care le gaseam, in ghetele frumos lustruite, erau de tipul portocale si poate ceva ciocolata.

Nu primeam vreo jucarie sau altceva. Dulciuri sau fructe (exotice). Nu-mi amintesc sa fi primit o nuia, cu toate ca erau la fiecare pas in jurul casei.

De abia cand am ajuns in liceu, la oras, am realizat ce inseamna “nebunia” iscata in jurul zilei de Sfantul Nicolae.

Nu pot sa uit standurile cu nuiele colorate, frumos sau kitch-os decorate, care apareau la fiecare colt de strada. Cele mai importante si circulate.

Traditiile si obiceiurile din jurul zilei de Sfantul Nicolae difera in functie de zona.

In linii mari, din ceea ce-mi amintesc eu, stiu doar ca strabunica zicea ca daca ninge in aceasta zi e iarna scurta, daca nu lunga. Asa ca, anul acesta, va fi o iarna lunga.

Mai stiu ca unii vecini isi puneau in apa o crenguta de mar, par sau orice alt pom fructifer, in apa. In cazul in care inflorea pana la finalul anului, atunci vor avea un an infloritor.

In comparatie cu Mos Craciun, Mos Nicolae nu are sotie, calatoreste pe un cal alb si lasa cadouri copiilor in ghete, nu sub brad.

Ambii vin in mult asteptata “Luna a cadourilor” si sunt iubiti de toti copiii. Si de unii adulti.

Imi amintesc ca ne amuza faptul ca la bunicii “maghiarizati”, din partea tatalui, era Mos Miculas (cred ca era Mikulas). Suna asa amuzant.

sursa imaginii: http://bit.ly/2jlyhKM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.