cutremur

Ce au in comun cutremurele cu templele grecilor antici?

La nivel mondial cutremurele afecteaza mii, chiar milioane de oameni, in mod direct sau indirect.

Din cauza miscarilor scoartei terestre calitatea vietii oamenilor poate fi afectata, uneori pana la moarte.

Nu este de mirare de ce in zilele noastre oamenii au ajuns sa fie speriati de fiecare data cand aud de un nou cutremur.

Se pare insa ca in trecut seismele erau percepute ca ceva bun, iar oamenii isi construiau templele tocmai in cele mai “periculoase” zone.

Cutremurele erau considerate evenimente “prevestitoare”

Grecii alegeau sa isi construiasca templele sau locurile sacre pe falii, pentru ca in fisurile rezultate in urma cutremurelor gazele emanate produceau viziuni oracolelor.

Cel mai cunoscut exemplu este cel al oracolului din Delphi, care a reusit sa “calauzeasca” grecii antici din templul din Muntii Parnassus.

Si templele din Efes, Hierapolis, Micene, Cnidus, erau construite tot pe astfel de falii rezultate in urma cutremurelor.

Prin faliile rezultate, grecii considerau ca pot “comunica” cu lumea de jos (adica cu mortii) si ca pot intelege mai usor viitorul si de asemenea pot primi puteri mistice.

In trecut in urma cutremurelor nu rezultau prea multe pierderi de vieti omenesti

Trebuie sa intelegem ca in acea perioada nu existau cladiri inalte si nici zone prea aglomerate. Motiv pentru care in timpul unui cutremur oamenii nu erau atat de afectati ca si in zilele noastre.

Pentru ca in acea perioada cutremurele erau destul de dese, acestea erau considerate evenimente oarecum normale, cu o puternica semnificatie spirituala.

Pe masura ce lumea a evoluat si a inceput sa inteleaga mai bine cum “functioneaza” lucrurile pe Terra, am ajuns sa fim tot mai speriati de adevarata putere a naturii in fata careia inca ne dovedim a fi neputinciosi de mai multe ori.

Era mai simplu in trecut cand puteam sa asociem tot ceea ce nu intelegeam ca fiind “divin” sau nu si in acest fel erau evitate multe situatii stresante.

sursa imaginii: http://bit.ly/2xpYxf0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *