rasism

Ce se mai intampla in Odorheiu Secuiesc

Se ridica multe semne de intrebare si incep discutiile in contradictoriu, de fiecare data cand vine vorba despre minoritatile din tara noastra si drepturile lor.

Sunt doua minoritati care “produc” cele mai multe “valuri” in Romania, maghiarii si romii (rromii sau tiganii).

Astazi voi scrie despre maghiari, pentru ca am interactionat mai mult cu acestia si pentru ca a aparut urmatorul videoclip in mediul online.

Pe scurt, intreaga actiune se intampla in parcarea unui supermarket Kaufland din Odorheiul Secuiesc, in zona de unde poti cumpara mancare.

“Militianul” este canalul de Youtube al celui care a inregistrat acest videoclip si a trait intreaga “experienta”.

Relatiile dintre romani si maghiari

Nu e o noutate faptul ca in multe zone din Transilvania se vorbeste limba maghiara mai mult decat limba romana. Asa cum nu mai este o noutate faptul ca maghiarii au mai multe drepturi in tara noastra, decat avem noi in tara lor.

Voi considera ca asta este deja o normalitate, pentru ca nu vom ajunge nicaieri daca vom “despica firul in patru”.

Sunt ardeleanca, iar din partea tatalui am si cateva “influente” maghiare, pentru ca bunicii sunt de langa granita cu Ungaria. Cu toate ca aceste legaturi sunt tot mai “slabe”, ele exista.

In zonele in care romanii traiesc alaturi de unguri este liniste si pace.

Unii de la altii au invatat foarte multe si nu au niciun motiv de “ura”. Asa cum puteti observa si in videoclip, cu totii au fost de partea angajatei Kaufland si ei il acuzau pe “bucurestean”.

Rasismul a fost si va fi o mare problema

Ungurii sunt nationalisti, uniti si uneori pot fi mai “rautaciosi”, dar asta nu e neaparat ceva negativ. Daca si noi am fi asa, probabil am fi ajuns pana acum la nivelul lor de dezvoltare (cel putin economica).

Am patit si eu de cateva ori sa merg in Oradea si sa ma salute sau intrebe lumea in limba maghiara la magazin, chiar daca ei erau romani. Sau in Ungaria nu am primit ajutor pentru ca nu intelegeau engleza.

Dar astea pot fi considerate cazuri izolate si nu as vrea sa le transform in generalitati pentru a spori ura colectiva.

Ceea ce este intr-adevar urat, e dat de faptul ca in propria tara nu esti servit pentru ca nu vorbesti limba maghiara. Asta e deja o problema ce tine de competenta autoritatilor.

Nu este normal sa fii refuzat sau jignit doar pentru ca esti rasist!

sursa imaginii: http://bit.ly/2iN3pVJ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.