cedrule cedrutule ce mai faci dragutule

Cedrule, cedrutule, Ce mai faci, dragutule?

Cum ar fi sa te trezesti dimineata, sa iesi pe balconul apartamentului tau si sa inhalezi mirosul puternic, usor intepator, al cedrului. Nu, nu ati inteles gresit: pe balconul apartamentului, nu in gradina din spatele casei!

Se pare ca Stefano Boeri este un arhitect cu adevarat pasionat de munca lui, un arhitect care incearca sa reinventeze in permanenta notiunea de legatura a omului cu natura. Acest arhitect Italian are o afinitate pentru cladirile “verzi” si din acest motiv a decis sa proiecteze un bloc de apartamente care vor fi “acoperite” cu copaci vesnic verzi.

turnul cedrilor

Aceasta constructie va “prinde radacini” in Lausanne, Elvetia, va avea o inaltime de 117 metri si va fi prima cladire de acest fel din lume. Blocul de apartamente va purta numele de “La Tour des Cedres” (“Turnul Cedrilor”), dupa copacii care vor forma “decorul”. Vor fi folositi mai bine de 100 de copaci, 6000 de arbusti si 18000 de plante, toate acestea raspandite peste circa 3000 de metri patrati de spatiu verde.

apartament in turnul cedrilor

Nu va imaginati ca aceasta zona verde (mai bine spus toata aceasta “padure verticala vesnic verde”) va avea doar rol decorativ, ci va proteja si impotriva vanturilor puternice, a poluarii, a zgomotelor sau a prafului.

interior apartament in turnul cedrilor

Trebuie sa mentionez ca arhitectul Italian Boeri nu este la prima constructie de acest gen, acesta a mai proiectat in Milan 2 turnuri de 112 metri la fel de “verzi” (dar nu de amploarea Turnului de Cedrii).

turnurile din Milanoapartamentele din milano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.