Cu ochii-n telefon

In zilele noastre “cu nasul in telefon” a devenit o expresie care ne poate caracteriza pe foarte multi dintre noi. De fiecare data cand iesim in oras, indiferent de ora si locatie, vom observa ca foarte multa lume este concentrata la telefonul inteligent sau la tableta din dotare. Din pacate dialogurile banale au disparut aproape complet, din pacate dialogurile reale au inceput sa fie practicate cu o dificultate tot mai mare. Pe vremea cand obisnuiam sa fiu eu adolescenta care iesea in club socializam extrem de mult, pe atunci nu era atat de important sa pleci cu cineva acasa (de fapt era chiar inexistenta aceasta afirmatie pentru multi dintre noi).

Pe atunci obisnuiam sa dansam, sa incercam sa ne dam in spectacol cu miscarile pe care le exersam acasa (in fata televizorului si cu MTV-ul pornit). Incercam sa cucerim prin priviri sau prin replici interesante, incercam sa obtinem o intalnire si la lumina zilei ca sa vedem “ce ii poate capul”. Acum daca intri in club majoritatea stau la masa, cu sticlele de bauturi “rafinate” in fata si cu telefonul in mana. Conteaza doar sa dea bine in pozele pe care le posteaza apoi “pe net”, sa fie cat mai “bine si sumar” imbracati, sa se imbete crita ca sa aiba curajul sa poarte o discutie reala dar “ireala” (de multe ori) cu cineva.

Ce mi se pare trist este ca se pierde arta dialogului (“face to face”); online poti fi oricine si orice, insa vei mai sti cine esti tu cu adevarat!? Mi-a placut foarte mult ideea unui proprietar al unui restaurant din Israel care ofera 50% reducere la mancarea consumata daca clientul tine telefonul mobil inchis. Deloc de neglijat oferta acestuia si de laudat ideea lui, israelianul Jawdat Ibrahim incearca sa schimbe ceva, chiar daca reusita lui este doar pe plan local si pentru un numar redus de persoane.

Poate daca mai multi proprietari de restaurante ar incerca sa implementeze aceasta idee si poate daca mai multi clienti ar respecta-o s-ar schimba ceva. Uitam, din pacate, cat de important este sa mancam concentrati doar la acest act, concentrati doar la mancare si la modalitatea in care mestecam, linistiti si cu o stare generala de bine. Uitam ca viata noastra nu trebuie trait majoritatea timpului cu ochii in telefon, uitam ca suntem oameni si nu roboti, uitam ca suntem unici dar muritori!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.