TOC tulburare obsesiv compulsiva

Cum am descoperit Tulburarea obsesiv-compulsiva sau TOC

In anii copilariei mele, ’90, nu era la moda Tulburarea Obsesiv Compulsiva (TOC) sau dupa cum o stim acum in limba engleza OCD (Obsessive-Compulsive Disorder).

In ultimele luni m-am tot “analizat”, pentru a realiza daca “sufar” de asa ceva. Am constientizat ca DA.

Cum am realizat ce inseamna TOC pentru mine?

Inca din copilarie ma obsedeaza curatenia. Credeam ca am mostenit asta de la maica-mea, pentru ca ea era disperata sa fie curat tot timpul.

Dar, in timp, am realizat ca de fapt curatenia nu ma deranjeaza la fel de mult ca si dezordinea. Sau cel putin ce inteleg eu dezordine.

Am realizat ca am o problema, in momentul in care am fost la un verisor si am observat cum aranja lucrurile. De exemplu era o bomboniera pe masa si el a mutat-o de vreo 3 ori la locul ei, in doar o ora de discutii.

Ii zic lui A. despre acest incident si el imi zice ca si eu sunt la fel, cu ordinea lucrurilor. Si de atunci ma gandesc la asta si am realizat ca asa e.

Cand eram mica aveam hainele in dulap la linie si uneori imi placea sa le pun si pe culori. Acum timpul nu-mi mai permite astfel de aranjare, dar tot sunt aproape la linie.

Obsesia ca totul sa fie la locul lui!

La scoala aveam tot timpul cartile si totul in penar ordonat, astfel incat sa stiu ce am, unde am. La locurile de munca la fel. Nu plec seara de la calculator, oricat de obosita as fi, fara sa nu aranjez toate pixurile, hartiile.

Sunt nervoasa, fara motiv, daca cumva casa nu-mi este in ordine. Mut lucrurile de o mie de ori pana le gasesc un loc a lor, perfect pentru mintea mea.

Iar asta am facut in fiecare chirie. De abia dupa un an de stat intr-un loc reuseam sa-l aranjez ok pentru psihicul meu.

E destul de nasol ca de abia la 33 de ani am reusit sa realizez ce inseamna TOC, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Credeam ca sunt doar extrem de ordonata si ca-mi place curatenia.

O sa mai scriu despre acest subiect, pentru ca sunt inca la inceputul descoperirii mele.

sursa imaginii: https://bit.ly/2GF1CMX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.