psoriazis

Cum si cand am aflat ca am psoriazis!

In anul trei de facultate am descoperit pentru prima data ca am una dintre cele mai “inestetice” boli de piele, psoriazis.

Cu toate ca este una dintre bolile stiute inca din antichitate, cauza acesteia este necunoscuta. Exista un important factor, cel genetic, fiind asadar de cele mai multe ori o boala “mostenita”.

Ca si factori declansatori avem o gama variata, in mare parte tulburarile digestive, metabolice endocrine sau neuropsihice, infectiile (de diferite tipuri) sau traumatismele locale.

In copilarie “Domnul Psoriazis” a vrut de 2 ori sa-si faca aparitia. Prima data in clasa a patra cand mi-a aparut pe picior ca si un fel de ciuperca, pe care am tratat-o cu ceva unguent recomandat de medicul de familie. Diagnosticul pus nu a fost de psoriazis, in niciun caz.

Urmatoarea tentativa de aparitie a fost in gimnaziu, cred ca prin clasa a VII-a, cand mi-au aparut pe spate sapte zone rosiatice (fund de gaina era diagnosticul babesc). Ca si tratament nu-mi amintesc exact ce am folosit, dar tin minte ca era o crema.

In anul trei de facultate “Domnul Psoriazis” si-a facut aparitia adecvat, cu surle si trambite. Ca si factor declansator a fost 100% vina mea.

Nopti nedormite, mult stres (facultatea, problemele financiare si taica-miu bolnav), alimentatie precara, foarte mult tutun, uneori si alcool in exces. I-am oferit toate conditiile necesare ca sa se declanseze.

Intr-o zi, in timp ce ma epilam la dus, am reusit sa ma tai in zona gleznei, o rana superficiala, doar la nivelul primului strat de piele.

Pentru ca dupa ce rana s-a vindecat am avut de 2 ori tendinta sa-mi rup crusta formata peste, rana a inceput sa se mareasca. Si astfel, de la o linie dreapta verticala de circa 1-2 cm, rana a ajuns de forma circulara cu un diametru de circa 5 cm.

In toata aceasta perioada, crezand ca este o rana, ma “tratam” folosind betadina si tot felul de chestii de dezinfectat, dar imi faceam mai rau. Am mers la un dermatolog care s-a speriat cand mi-a vazut monstruozitatea si care m-a trimis la Spitalul Dermatologic, probabil ma suspecta de ceva cancer de piele.

Acolo m-a vazut o echipa formata din vreo cinci stagiari si un medic. Acestia se tot uitau ce ar putea fi, pana cand a venit, intamplator, seful sectiei.

Specialistul a aruncat o privire si m-a intrebat “Mai ai si alte chestii suspecte pe corp?”. Si i-am zis ca se formase o mica crusta fix in aceeasi parte pe glezna, pe piciorul celalalt, dar acolo fara sa ma tai.

Atunci specialistul le-a zis “Pacientul trebuie dezbracat, atunci cand vreti sa ii puneti diagnosticul corect” si le-a zis ce sa imi recomande. Atunci nu stiam ce e ala psoriazis.

Dupa vreo luna de unguente si creme rana mi-a disparut, crustele de pe ea si ele. Mi-a ramas doar pielea rosie o perioada de circa 7 ani. Acum sunt bine.

De atunci, am avut numeroase “aventuri” cu al meu psoriazis. Uneori se extinde, alteori e “cumintel”, depinde foarte mult de mine, de felul in care imi traiesc viata.

Va voi mai scrie ce am facut de-a lungul anilor, ce am folosit si cum, ocazional, m-am vindecat.

sursa imaginii: http://bit.ly/2le7KP9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.