musulmani

Despre musulmani si nu numai. Despre religie si arta!

Astazi este despre musulmani. Cu bune si rele, doar din punctul meu de vedere.

Citeam despre faptul ca o galerie din Londra a acoperit 2 exponate pentru ca erau “ofensatoare” pentru vizitatorii musulmani ai galeriei.

Tablourile reprezentau nuduri feminine peste care erau texte din credinta lor. Expozitia era tocmai despre influentele culturale-politice-economice-morale in societate si individ. Iar din punctul meu de vedere erau lucrari interesante.

Avem dreptul sa nu fim ofensati, dar avem si dreptul la libera exprimare. Iar galeria a decis sa acopere tablourile “cu pricina” pentru a evita discutiile negative pe aceasta tema.

De-a lungul anilor am citit cate ceva despre religie in general. Incerc sa inteleg perceptiile tuturor si sa le respect.

Despre musulmani …

Faptul ca ne-am nascut intr-un anumit colt al lumii si intr-o familie, ne dicteaza de cele mai multe ori credinta/religia.

Ne nastem ca apartinand anumitor “rituri”, iar mai apoi prin educatie, influente si alegeri putem sa alegem sa credem ce ne dorim.

Daca ramai limitat intr-o locatie este greu sa-ti schimbi perceptiile. Crescuta intr-o familie credincioasa, ortodoxa, mi-a fost greu sa percep lumea altfel decat o vedeam in jurul meu.

Citeam despre japonezi, despre chinezi, thailandezi, rusi, norvegieni, englezi si asa mai departe. Stiam diferentele de cultura si religie, dar consideram ca ceea ce stiu eu este realitatea.

Nu am judecat insa niciodata ceea ce percep ceilalti. Apoi, cand am ajuns sa plec de acasa, sa cunosc diferite persoane, sa calatoresc, mi-am dat seama ca realitatea mea era atat de “ingusta”.

Credinta si religia sunt diferite

Poti fi oricine vrei si orice-ti doresti. Asta nu inseamna ca tu esti perfect sau ca ai cele mai bune “credinte”.

Trebuie sa intelegi ca a fi diferit nu e ceva rau, atat timp cat nu incerci sa-i schimbi pe cei din jur.

Fanaticii religiosi de multe ori au aceasta tendinta negativa: de a crede ca doar ceea ce stiu ei este bine. Si acum nu ma refer la cei musulmani, ci in general.

Iar asta este o extrema periculoasa, de care e bine sa ne ferim.

Arta poate ofensa de multe ori. Trebuie insa sa intelegi mesajul, daca vrei. Daca nu, nimeni nu te obliga sa intri intr-o galerie de arta vreodata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.