diminutive

Diminutivele au cucerit Romania!

Provenite din frantuzescul “diminutif”, diminutivele ar trebui sa fie cele mai scumpele si frumusele cuvintele, pentru ca asta e “menirea” lor.

Ce ne facem insa atunci cand o tara intreaga le foloseste mai mult pentru a lingusi.

Cam asta este in ultimii ani noul “sindrom” al romanilor, diminutivarea. E bine totusi ca am mai scapat putin, noi astia din capitala, de nebunia cu “BOSS”.

Am trecut de la Boss sau Fratica la diminutive

Daca tot am mentionat celebrul si arhicunoscutul Boss, mi-am amintit de o intamplare preafericita in care am fost numita de un “parcangiu”: Boss Lady. Ce sa mai, omul avea cunostinte avansate de limba engleza, isi luase probabil Cambridge-ul.

Sa revenim la ale noastre cuvintele care au dictat noua moda in materie de “vorbire politicoasa” sau “poate mai primesc si eu ceva”.

Atunci cand cineva isi ofera serviciile si vrea sa te impresioneze sau mai mult chiar, sa te flateze, din dorinta de a obtine ceva, cu siguranta va folosi cel putin un diminutiv.

Din acest motiv, atunci cand suni sa-ti comanzi mancare, atunci cand mergi intr-un restaurant sau in orice alt fast-casual, vei auzi foarte multe cuvinte de tipul: “mancarica”, “pachetel”, “gustarica” si altele.

Daca vrei sa-ti platesti diferite facturi sau daca nu-ti functioneaza vreun serviciu si vorbesti cu angajatii respectivei companii, vei auzi cuvinte de tipul: “asteptati cateva minutele”, “pregatim facturica”.

Diminutivele isi fac aparitia in tot mai multe medii sociale

Sunt foarte multe situatii in care diferite persoane te lingusesc pentru a obtine anumite avantaje, de regula financiare.

Am observat ca aceasta “boala” a ajuns sa fie tot mai raspandita in toate mediile sociale si in toate categoriile de varsta.

Eu, avand un metru si jumatate inaltime (asa ma rasfata familia), am asupra mea “jugul” diminutivelor toata viata.

Pentru ca arat ca si un adolescent, de foarte multe ori sunt tratata ca si atare. Imi este destul de greu sa ma impun atunci cand contactul cu cineva este doar vizual. De regula sunt “domnisorica”, “fatuca” si altele pe care le-am uitat din prea multa “ura”.

Si voi sunteti frustrati de folosirea exagerata si improprie a diminutivelor in viata de zi cu zi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *