trecerea olandezilor

Din seria: “Ce le mai poate trece prin cap olandezilor?”!

Anul trecut scriam, placut impresionata, despre inventiile olandezilor in ceea ce priveste pista de biciclete (cea luminata noaptea si cea facuta din hartie igienica reciclata).

Se pare ca anul acesta vom fi din nou placut impresionati, de aceasta data de o trecere de pietoni.

Cu ce poate fi diferita o trecere de pietoni, probabil va veti intreba. Ei bine, cu multe!

Unii oameni se cred si simt “zei” pe trecerea de pietoni. Nu si in alte tari, doar la noi. Ei bine, peste hotare problema celor care traverseaza este ca nu sunt atenti.

Traim intr-o perioada in care lumea este aproape tot timpul cu ochii in ecranul telefonului. Chiar si atunci cand conduc sau merg. Asa ca, de multe ori, o sa vedem oameni care traverseaza pe trecerea de pietoni si nu sunt atenti.

Acestia risca sa-si puna viata in pericol.

Oricat de multe campanii de constientizare a pericolului s-ar face, nu s-ar rezolva nimic. Avem deja experienta campaniilor impotriva fumatului, alcoolului, condusului preventiv, etc..

Asa ca, intr-un oras din Olanda se incearca prevenirea accidentelor cauzate de pietonii neatenti.

Ce s-a facut, care este geniala idee a olandezilor?

In asfalt au fost incorporate benzi formate din LED-uri care emit culorile Rosu (pentru a sta) si Verde (pentru a traversa).

In acest fel chiar daca suntem cu ochii in jos, indreptati spre ecranul telefonului mobil, vom putea sa vedem culorile din asfalt si nu vom mai trece neregulamentar.

S-au iscat deja numeroase controverse, in jurul acestei idei, pentru ca se considera incurajarea unui comportament care nu ar trebui.

Chiar si atunci cand suntem pietoni trebuie sa ne asiguram cand trecem strada, cu toate ca este un semafor. Nu putem sti ce ganduri au anumiti soferi sau poate o neatentie sau o problema de sanatate.

Nu merita sa ne riscam viata. Ar trebui sa fim atenti la pasii pe care ii facem si la deciziile pe care le luam.

sursa imaginii: http://bit.ly/2EOcmYk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.