ziua tatalui mai

Familia traditionala sau cea moderna? Care castiga?!

Familia traditionala versus cea moderna. Care castiga?

Din punctul meu de vedere, cea moderna. Fara doar si poate. Cum delimitam o familie traditionala de una moderna? Este destul de simplu.

In cea moderna cresterea si educarea copilului se face in parametrii din prezent, cu orientare spre viitor.

In cea traditionala, se face dupa criteriile stiute inca din cele mai vechi timpuri. De regula, in aceasta familie bunicii isi cresc nepotii. Ca deh, daca au crescut cateva generatii de ce nu ar mai putea creste inca una.

Nu am nimic de reprosat niciuneia din parti. Fiecare isi creste copiii asa cum considera, poate si doreste.

Am crescut intr-o casa in care familia traditionala cu cea moderna convietuiau impreuna

Strabunicii mei au crescut multe generatii. Vreo 4 inaintea mea: pe mama, pe bunica, pe niste verisoare si parintii lor inainte. Am luat ordinea inversa, cronologic.

Experienta aveau suficienta. Cu toate astea, noi nu am fost crescuti de strabunici. Am ajuns sa locuim cu ei in casa, dar educatia era strict lasata in seama parintilor mei.

Asta s-a stabilit de la inceput si fiecare isi stia locul. Cu toate ca au fost in topul celor mai buni oameni pe care-i cunosc si au trait pana cand aproape terminam liceul, nu ar fi reusit sa tina pasul cu a cincea generatie.

De ce? Cu toate ca intelepciunea vine o data cu inaintarea in varsta si experienta acumulata, capacitatea de a tine pasul cu evolutia incepe sa dispara.

La un moment dat, trebuie sa realizezi ca acel copil este TOTUL

Nu ca mi-ar fi dorit raul, dar nu ar fi stiut ce e mai bine pentru mine. Atunci cand la 15 ani mi-am dorit sa plec de acasa, ca sa pot urma un liceu mai bun, ei ar fi spus poate “Nu, stai mai aproape de casa”.

Familia moderna isi pune copilul si educatia pe primul loc. Isi canalizeaza toate resursele emotionale, intelectuale si financiare pentru ca acel copil sa poata creste si evolua cat mai mult.

Copilul este crescut ca si membru important al familiei, ii sunt apreciate si considerate opiniile, parerile.

Pentru familia moderna lumea este vazuta asa cum e: nu exista diferentiere pe sexe, etnie, culoare a pielii, orientare sexuala si asa mai departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.