Fotografia alb-negru vs fotografia color

In principiu, a alege intre fotografii alb-negru sau color inseamna a decide intre o forma de redare abstracta si una naturala.

Niciuna nu este preferabila si compararea celor doua mijloace de exprimare nu isi are rostul decat in cazul in care se urmareste scopul de a determina care dintre cele doua este potrivita pentru redarea unui anumit subiect.

Orice comparatie dintre alb-negru si color trebuie sa tina seama de o serie de puncte puternic corelate intre ele.

Importanta culorii pentru caracterizarea subiectului

Inca de peste o suta de ani suntem obisnuiti cu fotografiile alb-negru, iar acest mod de redare este perceput ca fiind unul normal si din acest motiv lipsa culorii intr-o fotografie nu ne provoaca dificultati de intelegere a subiectului.

De fapt, uneori, lipsa culorilor poate avea exact efectul advers. De exemplu, fotografia alb-negru a unui portret sau a unui peisaj cu contraste si efecte grafice poate provoca, de cele mai multe ori, o impresie mai puternica decat fotografia color a aceluiasi subiect care, desi este mai naturala, pare insipida si banala.

Pe de alta parte, nicio fotografie alb-negru a unei flori, a unui fluture, a unei pasari cu colorit viu, a cerului la apusul sau rasaritul soarelui nu poate rivaliza cu o buna fotografie color a acestora. In cazul unor astfel de subiecte culoarea este o trasatura mult prea importanta pentru a o exclude fara a deteriora considerabil efectului imaginii.

Fotografia alb-negru vs fotografia color 1

Fotografia alb-negru vs fotografia color 2

Culoarea naturala sau abstracta?

Categoria subiectelor care apar mai bine in culori este relativ mica in comparatie cu acelea care se pot fotografia atat in culori cat si in alb-negru. Scopul unei fotografii poate fi ilustrarea sau interpretarea.

In cazul ilustrarii, scopul principal al imaginii este sa descrie subiectul cu toate caracteristicile lui cat mai exact posibil din punct de vedere tehnic. In astfel de cazuri este de preferat fotografierea in culori.

Pe de alta parte, daca interpretarea este mai importanta decat ilustrarea, este indicata fotografia alb-negru. Fotografia alb-negru ii ofera unui fotograf nunta Iasi o mai mare libertate in alegerea simbolurilor artistice pentru acele caracteristici ale subiectului care trebuie interpretate, nefiind posibila o descriere directa a lor: putere, forta, tristete, tragism, caracteristici care pot fi cel mai bine sugerate cu ajutorul unui alb-negru puternic, grafic, cu contraste si suprafete intunecoase.

Fotografia alb-negru vs fotografia color 3

Fotografia alb-negru vs fotografia color 4

Culoarea duce la rezultate tehnice bune sau rele?

Fotografiile color dau rezultate satisfacatoare numai in conditii speciale. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, culoarea este distorsionata mai mult sau mai putin si o astfel de fotografie este inferioara unei fotografii alb-negru realizata calitativ.

In general, redarea in culori apare cu distorsiuni in cazul in care iluminarea este slaba, contrastele subiectului sunt excesive sau culorile subiectului nu sunt saturate, adica predomina culori pale si nuante pastelate.

Cand ne confruntam cu una sau mai multe din aceste conditii, se recomanda ca in afara de fotografia in culori sa se faca si una in alb-negru, ca o masura de siguranta pentru cazul in care cea color nu a reusit in mod satisfacator.

Efectele produse de alb-negru

Albul este mai agresiv, deci suprafetele albe sunt primele care atrag atentia. Negrul este odihnitor, pasiv si in acelasi timp el implica forta si putere. Din punct de vedere plastic, negrul are mai multa greutate decat albul. Astfel, o mica suprafata neagra echilibreaza o suprafata alba mult mai mare.

Negrul este intodeauna mai profund si mai puternic cand este contrastat cu alb, iar albul apare mai stralucitor si mai luminos cand este contrastat cu negru. In combinatie, albul si negrul produc contrastul cel mai puternic.

Alb-negrul pur are o anumita frumusete abstracta, ireala. Indiferent de subiectul imaginii, se poate realiza un efect armonios, printr-o compozitie bine echilibrata, bazata pe nimic altceva decat pe o relatie buna intre alb si negru.

Fotografia alb-negru vs fotografia color 5

In concluzie, scopul fotografiei este elementul principal in alegerea tonurilor. Fotografia alb-negru surprinde perfect momentul fotografiat, ramanand in timp exact la fel. Aceasta este o redare clasica ce nu se va demoda niciodata si daca se doreste focusarea strict pe subiect sau pe exprimarea unei emotii sau a unui moment bizar, atunci e alegerea cea mai potrivita.

Pe de alta parte, cand vine vorba de peisaje sau subiecte colorate sugestiv este indicata varianta naturala a fotografiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.