petru pop si radu corlan

Frame-uri romanesti la Oscaruri

Hollywood, California, si cea de-a 84-a editie a premiilor Oscar, intuitia imi spune ca toate femeile au asteptat cu sufletul la gura defilarea celor mai cunoscute vedete ale lumii pe celebrul covor rosu. Probabil s-a pierdut din vedere principalul motiv al acestei editii, onorarea celor mai bune filme pe care anul 2011 le-a propulsat pe marile sau micile ecrane.

Frame-uri romanesti la OscaruriCele mai importante oscaruri le-a castigat filmul mut “The Artist” (cel mai bun film). Invocarea anilor ’20 si farmecul pe care Jean DuJardin (cel mai bun actor in rol principal) il transpune prin limbajul trupului si mimica, au impresionat privirile. Probabil a tras un semnal de alarma, prea multa culoare tipatoare, vorbarie inutila, false idealuri, si de ce nu prea mult “copy paste” in acest frumos secol. Un alt film pe care l-am asteptat cu nerabdare, “The Iron Lady”­, se numara si el printre filmele premiate, Meryl Streep castiga oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal. Astfel o femeie complexa, extraordinara as putea spune, se face auzita intr-o lume complet dominata de barbati. Pretul pe care ea trebuie sa il plateasca pentru a detine puterea transforma aceasta poveste intr-o impresionanta lectie de viata.

Trebuie sa recunosc ca universul cinefil ne-a surprins pe toate planurile, pe mine intr-o maniera placuta, iar anul care recent ne-a parasit. Si-a pus amprenta in sufletele tuturor celor care inca mai cumpara un bilet (nu de loto) pentru a intra intr-o sala de cinema doar pentru a isi delecta imaginatia. Hugo, Midnight in Paris, Rango, The Girl with the Dragon Tattoo, The Descendants, si lista filmelor de calitate poate continua, sunt doar o parte dintre filmele ale caror protagonisti au castigat, cel putin pentru o seara dreptul la un discurs, mai mult sau mai putin “lacrimogen”.

romanii premiatiSa nu uitam ca in spatele acestor frumoase aparitii din Cetatea Filmului exista echipe puternice care lucreaza astfel incat imaginea sa fie impecabila iar efectele speciale cat mai apropiate de realitate si de spectaculos. Inception, Born to be Wild, Mission Impossible 4, Sherlock Holmes, Green Hornet, Captain America sunt doar cateva dintre filmele care s-au bucurat de cea mai rapida camera de filmat din lume. Camerele Phantom reprezinta cea mai fascinantă aparatură digitală high speed din lume, capabile sa surprinda pana la un milion de cadre pe secundă. Astfel putem sa fim mandri deoarece Petru Pop si Radu Corlan sunt romanii care au facut parte din echipa care a fost premiata cu un mult ravnit premiu Oscar. Probabil reputatia noastra peste ocean a mai crescut putin, astfel incat putem sa zambim…feminitatii mult mai linistiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.