babele

Importanta alegerii Babei!

Inca din cele mai vechi timpuri luna Martie era una plina de “surprize”. Intr-o zi putea fi frig, in alta soare, uneori ploua, alteori ningea. Probabil acesta a fost si motivul principal pentru care alegerea Babelor s-a facut la inceputul lunii Martie, mai exact in primele noua zile.

Inca de mic copil alegerea Babei era o traditie importanta in comunitatea noastra. Cum era ziua respectiva asa urma sa fie intregul an, atat cel personal, cat si cel agrar.

Sa nu uitam ca oamenii care traiau in mediul rural depindeau 100% de cat de “bun” era anul. Ei traiau din ceea ce le oferea natura si din munca lor. Daca munceau si nu erau recoltele bogate ii afecta foarte mult.

Strabunica mea a trait pana cand am fost in clasa a 12-a, din acest motiv stiu foarte multe traditii si superstitii.

Alegerea Babei trebuia facuta inca de la inceputul anului, pentru ca sa nu te lasi influentat de tipul vremii din ultimele zile ale lunii Februarie.

Stiam doua metode de alegere a Babei. Cea mai cunoscuta era cea cu Ziua de Nastere. Daca te-ai nascut intre zilele 1-9 atunci Baba era fix ziua nasterii, daca te-ai nascut intr-o zi formata din doua cifre atunci trebuia sa le aduni.

Nascuta fiind intr-o zi de 11, Baba mea ar fi trebuit sa fie in fiecare an 1+1, adica 2 Martie.

Cea de-a doua metoda era sa iti alegi o zi pe care ti-o doresti. Fie ca iti place cifra respectiva, fie ca pur si simplu asa iti doresti.

Mai stiu oameni care isi alegeau mai multe Babe si tineau cont doar de cea mai “frumoasa” dintre ele. “Cate bordeie, atatea obiceie”.

Alegerea Babelor este una dintre cele mai vechi traditii practicate de poporul roman. Unii oameni considera ca aceasta traditie are legatura cu celebra Baba Dochia (de unde si denumirea).

In calendarul stravechi anul incepea in data de 1 Martie, si astfel Baba Dochia apare ca si “intruchiparea” anului care a trecut si “victoria” noului an.

Legenda spune ca Baba Dochia a urcat muntele alaturi de oile sale imbracata fiind cu noua cojoace. Pe masura ce urca, conditiile meteo se schimbau si ea se mai “lepada” de cate un cojoc. Ajunsa in varful muntelui vine un ger napraznic care o ingheata si o transforma in stana de piatra.

Nu am specificat faptul ca Baba Dochia ar fi urcat pe munte cu oile pentru ca a crezut ca a venit Primavara. Fusese indusa in eroare de o floare pe care o avea nora ei, floare pe care aceasta o primise de la un “inger pazitor” ca sa spele hainele.

Sa nu uitam faptul ca Baba Dochia era o soacra destul de “capricioasa” si isi persecuta tot timpul nora cu “misiuni” imposibil de finalizat. Trebuia sa aiba si saraca nora pe cineva de partea ei. Nu-i asa!?

Care a fost Baba voastra?

sursa imaginii: http://bit.ly/2mFjE7q

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.