cancer mamar

In Octombrie vorbim despre Cancerul la San

Octombrie este probabil una dintre cele mai importante luni din an, in ceea ce priveste sanatatea reprezentantelor sexului frumos.

Este luna de informare si prevenire a cancerului la san (mamar), care mai este cunoscuta sub numele de Luna Roz.

Cancerul mamar inseamna cresterea necontrolata, anormala, a celulelor care formeaza sanul (de tipul lobuli si ducte – canale).

Despre cancerul la san

In prima faza aceste celule raman in interiorul sanului, dar in timp incep sa se mute si la tesuturile din vecinatate si in cel mai rau caz si la alte organe. Depinde foarte mult de tipul celulelor canceroase.

Din acest motiv este foarte important sa depistam in faza incipienta intregul proces, pentru ca avem sanse foarte mari sa traim. Chiar si metoda de tratament difera in functie de stadiul in care am descoperit cancerul la san.

Pana in momentul de fata nu se cunosc cauzele aparitiei, s-a constatat doar ca un rol important il joaca hormonii si varsta inaintata (femeile peste 50 de ani sunt predispuse).

Poate fi depistat prin mamografie, iar femeile pana in 45-50 de ani pot face ecografie. In cazul in care medicul observa ceva suspect se face biopsia ganglionilor axilari, se fac analize de sange, radiografii chiar si scintigrafie osoasa (pentru ca are obiceiul prost sa treaca in oase).

Cancerul la san in Romania

In tara noastra, in fiecare an sunt depistate in jur de 6000 de femei cu cancer mamar. Numarul acestora ar fi mult mai mic daca ar face anual testele necesare.

Eu am inceput sa merg la spital/clinica pentru ecografie la san de la varsta de 25 de ani. Un singur an am omis sa o fac pentru ca ma mutasem in capitala si am uitat.

Consider ca mai bine platesc o data de an o ecografie si un consult, decat sa imi para rau mai tarziu.

Foarte multe companii ofera avantaje pentru acest tip de analize, nu sunt sigura daca se deconteaza 100% si la Stat (prin CNAS).

Important este ca sunt multe organizatii, clinici, care ajuta chiar si femeile care nu-si permit un astfel de control. Trebuie doar sa vrei si sa iti pese de sanatatea ta. Si sa te informezi, bineinteles!

sursa imaginii: http://bit.ly/2xhz1tf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.