vin deschis

La cat timp dupa deschidere trebuie consumat vinul?

Voi cat de mult timp tineti vinul in sticla dupa ce l-ati deschis? Eu foarte mult! Stiam ca nu e neaparat bine, dar de obicei o sticla de vin normala imi ajunge si un an de zile. Asa ca ….

Pentru ca am citit mai multe pareri avizate, ale specialistilor, am decis sa scriu, in ideea sa va informez si pe voi cum este corect sa bem vinul. Cu masura, ce-i drept!

De ce nu mai este vinul bun dupa deschidere?

Din momentul in care deschidem o sticla cu vin, ideal ar fi sa o consumam in maxim 6 ore. Adica exact asa cum fac francezii, in fiecare seara la cina.

Dar, noi suntem latinii aia mai “inceti” si nu am invatat de la francezi sau italieni chiar totul. Probabil doar partea cu grandomania.

Vinul contine polifenoli, iar cand acestia intra in contact cu aerul gusturile se vor schimba si vor deveni neplacute.

Se spune ca deja la 3 zile dupa deschiderea unei sticle nu mai putem folosi vinul nici pentru gatit. Dar astea sunt doar recomandari in ceea ce priveste modificarea aromelor. Nu am gasit nimic care sa ne spuna daca ne face si rau sanatatii.

Cum trebuie depozitat corect vinul?

Tot ce am aflat este ca nu vor mai fi aromele care trebuie. Daca stiti voi ca exista si studii care specifica ca ne pun in pericol sanatatea, va rog sa-mi scrieti in ce fel. Vreau sa stiu la ce riscuri m-am expus atatia ani in care am consumat chiar si vin deschis de 3 luni, depozitat cu dop in frigider.

O alta parte interesanta pe care am aflat-o este in legatura cu depozitarea corecta a sticlelor cu vin.

Stiti probabil ca intr-o crama sticlele se tin in pozitie orizontala (asa cum imi tin eu sticlele cu apa – din lipsa de spatiu). Se practica acest lucru pentru ca vinul trebuie sa atinga in permanenta dopul, ca acesta sa nu se usuce.

Va puteti da seama cu usurinta daca o sticla cu vin a fost depozitata corect. La deschidere, dopul va fi uscat si se va rupe in bucati.

sursa imaginii: http://bit.ly/2C8g7m7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.