Legea antifumat un 2016 mai neafumat

Legea antifumat: un 2016 mai “neafumat”

In urma cu aproape un an scriam pe blog experienta pe care am avut-o cu tigarile si mai exact cum m-am lasat de fumat. De atunci si pana acum nu s-a schimbat nimic, sunt tot nefumatoare si tot fericita posesoare a unui catel (momentan doar unul!).

A trecut deja o saptamana (din 17 martie) de cand a fost prima zi in care fumatul in spatiile publice a devenit interzis si lumea deja s-a impartit in doua categorii: PRO si CONTRA acestei legi (un fel de Marea Rosie impartita de Moise).

Fiecare isi sustine punctul de vedere cu tarie, fiecare crede ca are dreptate, fiecare se crede mai presus de celalalt. Cu totii suntem liberi sa credem ceea ce vrem sau putem, eu as sugera insa sa ne gandim de doua ori atunci cand sustinem ceva.

In timpul celor 10 ani cand am fumat am incercat sa ma gandesc tot timpul la cei din jur, cei care nu fumau. Chiar daca imi erau prieteni, de fiecare data ii intrebam daca ii deranjeaza fumul de tigara, fie ca eram in club, fie ca eram la masa, fie ca eram la cineva acasa.

Nu imi placea sa ii vad ca intorc capul pentru a nu inhala fumul meu, nu suportam sa suflu fumul de tigara spre ei, nu imi placea sa fiu nesimtita.

Cam la asta se rezuma totul: poti sa faci orice iti doresti in viata, fie ca e in afara legii sau nu, depinde doar de tine daca alegi sa fii nesimtit!

Chiar daca se fuma intr-un restaurant, eu nu puteam sa fumez daca la masa de langa era un copil sau daca, de exemplu, stiam ca cineva de la masa mea nu suporta fumul, pur si simplu asteptam sa ies, nu muream pentru o tigara amanata cu maxim 30 de minute.

Nimeni nu pateste nimic daca face compromisuri. In fond si la urma urmei traim intr-o societate, nu putem face totul exact asa cum ne taie capul. Chiar daca avem aceasta libertate, nu putem deranja in mod constient lumea din jurul nostru doar pentru ca nu ne pasa.

Aceasta lege este extrem de utila pentru ca incearca sa protejeze nefumatorii, copii, batrani, femei, barbati.

Foarte multi oameni fac acuzatii impertinente de genul: “daca nu voiai fum de tigara de ce mergeai la restaurantul X” sau “nu te obliga nimeni sa stai in fumul nostru”. Au dreptate! Nu sunt obligata sa merg in restaurantul X daca stiu ca acolo se fumeaza, insa ce fac atunci cand imi place mancarea de acolo?!

Legea antifumat nu te obliga sa nu mai fumezi, nu trebuie inteles gresit mesajul promovat! Te obliga insa sa iti vezi de viciile tale in liniste si cat mai in singuratate! Te obliga sa nu mai fumezi in locul in care stau si eu, nefumatorul, te obliga sa nu mai fumezi in locurile publice, atata tot!

Daca vrei la tine acasa poti sa fumezi prin toate “orificiile”, poti sa iti faci pat din scrumul de tigara, poti sa iti plantezi tigari in ghiveciul de pe terasa, poti sa faci orice vrei!

Este dreptul tau sa fumezi, asa cum iti place! Este dreptul meu sa nu iti inhalez viciul! Este dreptul nostru sa traim o viata sanatoasa!

Daca esti deja fumator si esti revoltat de aceasta lege inseamna ca esti nesimtit. Nu ii inteleg totusi nici pe cei care s-au lasat de fumat si acum se bucura excesiv de aceasta lege, ca si cum “bine le face”. Alti nesimtiti!

Ar fi perfect daca fiecare si-ar vedea de viata lui! Ar fi de minune daca nu am mai fi nesimtiti unii cu altii, ca pana la urma la asta se rezuma totul! Cat esti de nesimtit!?

Ar fi indicat sa ne vedem fiecare de viata lui, fara sa ii deranjam pe cei din jur cu reactiile noastre! Ar fi de minune daca nu am mai fi atat de prezenti in vietile altora si am fi mai ancorati in a noastra! Ce ziceti?

Sunt curioasa cat de multe se vor schimba! Sunt curioasa daca toata lumea va respecta aceasta lege, pentru ca, sincer, eu cred ca Politia Romana nu e pregatita pentru a verifica fiecare sesizare, fiecare solicitare care va aparea in viitorul apropiat (si cum doar ei pot aplica sanctiunile ….).

Pentru toate exista un inceput, iar pentru Romania anului 2016 acesta este un inceput al naibii de bun! E placut sa intri in restaurante si sa descoperi ca mai exista si miros de lavanda pe langa cel de fum de tigara si mancare!

E placut sa intri intr-o cafenea si sa simti mirosul de cafea sau de malt! E placut sa descoperi ca mai avem si alte mirosuri nu doar cele care ne-au gadilat narile in exces in ultimii ani! Voi ce ziceti?

4 thoughts on “Legea antifumat: un 2016 mai “neafumat”

  1. Bogdan Pavel

    O schimbare binevenita zic eu. O schimbare care trebuia facuta cu multi ani in urma!
    PS sunt fumator.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.