creier

Medicina evolueaza, din fericire!

In viata trebuie sa fii pregatit pentru tot ce e mai rau si sa speri la tot ce e mai bine. Cam asa ar fi ideal!

Anul trecut mi-am pierdut bunica alaturi de care am crescut, am mai scris despre asta in acest articol. A fost o perioada dureroasa pentru ca nu ne asteptam la asa ceva.

Perfect sanatoasa nu a fost niciodata, dar nu avea nicio boala cronica sau incurabila atat de grava incat sa ii puna viata in pericol.

Am sesizat ca incepe sa uite si crezand ca poate e un inceput de Alzheimer am mers sa-si faca un CT sau RMN (nu mai tin minte exact).

Nu va imaginati ca uita des sau ca a stat asa mult timp. Doar cu o saptamana inainte de a merge la doctor a avut doua episoade de acest gen.

Atunci cand intr-o saptamana viata ti se schimba complet

Rezultatul partial a scos la iveala faptul ca avea doua tumori pe creier, una fiind localizata chiar in zona centrala, inoperabila si destul de mare.

In saptamana respectiva a mai facut cateva analize, pentru ca trebuia sa aflam daca tumorile sunt primare sau secundare. In continuare trebuia sa inceapa un tratament chimic, in functie de ce ii recomanda medicul oncolog.

Fara sa aiba niciun simptom, la fix o saptamana dupa ce a aflat diagnosticul, a intrat in coma, acasa, pe patul ei, la pranz, dupa ce in dimineata respectiva fusese un om normal.

Nu si-a mai revenit din coma, nu a mai reusit sa faca niciun tratament, a murit la 24 de ore dupa, perioada in care am venit cu totii acasa si am stat langa ea.

E cel mai greu sa ii vezi pe cei dragi murind asa, fara sa poti face nimic pentru ei. Credem si speram ca nu a suferit, pentru ca de obicei tumorile pe creier sunt dificile.

Acum operatiile pe creier nu mai prezinta riscuri foarte mari

La nivel mondial, din 100 de mii de persoane 5 sunt diagnosticate cu tumori cerebrale (maligne sau benigne).

Daca in anul 1890 avea loc prima operatie de extirpare a unei tumori cerebrale si atunci rata decesului era de 50%, acum tehnologia a evoluat astfel incat rata a scazut la doar un procent.

In prezent, in clinicile de specialitate, medicii folosesc rezonanta magnetica intraoperativa pentru a permite eliminarea completa a tesutului tumoral rezidual chiar in timpul operatiei.

O alta tehnologie folosita este Gamma Knife prin care sunt tratate tumorile cerebrale maligne, benigne, metastazele cerebrale rezultate de la alte tipuri de cancer sau diferite tipuri de afectiuni cerebrovasculare.

Aveti grija de corpul vostru si fiti atenti la fiecare schimbare care apare!

sursa imaginii: http://bit.ly/2yxUsDy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.