muc de tigara

Nu arunca pe jos mucul de tigara!

Scriam in articolul precedent despre importanta curateniei. Stiu ca nu toti oamenii sunt la fel, ceea ce este important pentru mine nu va fi important si pentru cel de langa.

Sunt constienta ca si eu am anumite “obiceiuri” care ar putea sa-i deranjez pe cei din jur. Probabil si eu fac greseli pe care nu le constientizez.

Insa, de cele mai multe ori, sunt atenta la reactiile celor din jur si la comportamentul majoritatii. Chiar daca sunt intr-un grup ale carui reguli nu le cunosc, incerc sa ma adaptez.

In urma cu aproximativ 8 ani am fost pentru prima data in Londra. Eram studenta si mai si fumam. La noi in tara puteai fuma oriunde, oricand, oricum. La ei existau reguli.

Mi-a placut foarte mult modul in care oamenii te privesc acolo. Cu toate ca imi placea comunitatea londoneza, cred ca ei nu ma placeau prea mult pe mine.

Cum am realizat asta? Prima data cand am stins tigara cu piciorul, dupa ce am aruncat-o pe jos.

Nu o sa uit niciodata expresia fetei doamnei care m-a vazut facand asta. In secunda urmatoare m-am aplecat si am ridicat-o, iar la cel mai apropiat tomberon am aruncat-o.

Cu toate ca nu obisnuiam sa fumez pe strada, acolo nu aveam voie sa fumez in spatiile publice, iar fumatul pe strada imi ramasese singura solutie.

Nu sunt si nici nu am fost genul care sa-si lase gunoiul in urma, dar atunci nu am realizat ca ceea ce urma sa fac nu era ceva etic.

Pentru mine a fost de ajuns o privire, care sa ma aduca pe “fagasul” normalitatii. De atunci, chiar daca am fost la maica-mea in curte, unde fiecare arunca mucul de la tigara unde vrea, am evitat sa-mi mai las gunoiul in urma, pentru ca am realizat cat este de neplacut pentru unii.

Aici, in comunitatea in care traiesc, este o normalitate sa-ti arunci tigara pe jos sau sa-ti lasi gunoiul langa ghena. Despre sortarea gunoiului nici nu vreau sa mai amintesc. Sunt prea putini cei care se deranjeaza sa depoziteze separat plasticul, de sticla sau de hartie.

Suntem in urma cu foarte multi ani fata de o societate dezvoltata, suntem cu mult in urma ungurilor, pe care ii tot blamam de ani de zile.

Avem multe de invatat, zi de zi. Este foarte important sa realizam ca unele lucruri care noua ni se par normale, nu sunt asa si pentru cei din jurul nostru.

sursa imaginii: http://bit.ly/2kcg3Jh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.