batrani

Nu lasati batranii sa devina sedentari!

De abia astept urmatoarea deplasare cu un mijloc de transport in comun! Daca va intrebati de ce, raspunsul este unul foarte simplu si sincer: pentru a ma certa cu batranii!

Cand eram in liceu aveam de traversat tot orasul cu tramvaiul, circa o ora, pentru a ajunge la scoala. Cu toate ca eram adolescenta, adica tanara si sanatoasa, aveam si eu nevoie sa stau de multe ori pe scaun. Dar nu puteai!

Vesnica problema cu cedarea locului in mijloacele de transport in comun

Pentru ca fix la orele de varf se trezeau toti batranii sa isi faca cumparaturile. Si pentru ca nu am fost educata sa fiu nesimtita, le cedam tot timpul locul. Si nu doar persoanelor care erau neaparat in varsta, ci si celor pe la 40+ ani sau femeilor insarcinate sau cu copii.

Uneori ma simteam rau (raceala, epuizare fizica sau intelectuala, perioadele de menstruatie) si aveam nevoie sa stau pe scaun, dar nu puteam pentru ca se gasea vreun batranel sa zbiere in gura mare “cei 7 ani de acasa!”.

Un studiu al unor cercetatori britanici (stiu! iar celebrii cercetatori britanici) promoveaza ideea sa nu lasam batranii sa devina sedentari. Asta inseamna sa nu le mai cedam locul in mijloacele de transport in comun.

Nu lasati batranii sa devina sedentari!

Fiecare persoana in varsta are nevoie de cel putin 10 minute de miscare in fiecare zi, o simpla plimbare pe jos. Acest exercitiu fizic i-ar ajuta sa se mentina sanatosi o perioada mai lunga, dar si sa fie independenti.

Asa ca, recomandarea mea este ca data viitoare cand va priveste cu insistenta un batranel ca sa-i cedati locul, sa il refuzati. Daca incepeti conversatia, ii puteti spune simplu ca va ganditi la sanatatea lui si ca nelasandu-l sa stea pe scaun ii faceti un bine.

Din pacate in capitala batranii nu sunt obisnuiti sa le cedeze cei tineri scaunul, asa ca nu cred ca voi avea parte de distractie!

sursa imaginii: http://bit.ly/2yLkunh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.