parc ior

O plimbare frumoasa prin IOR

Duminica am reusit, intr-un final, sa ajung cu una bucata catel din dotare in parc. Am ales IOR-ul pentru ca e mare, frumos amenajat si are celebra Insula a Cateilor.

Axel e fericit de fiecare data cand reusim sa iesim in parc pentru simplul motiv ca intalneste o multime de alti catei. Cred ca i s-ar potrivi meseria de caine terapeutic.

Aproape toti stapanii isi rasfata cainii, unii mai mult, altii mai putin. Acest rasfat duce de obicei la un caine dezechilibrat. Un caine care este tratat ca si un om nu va sti sa interactioneze bine cu alti caini, pentru ca incepe sa se comporte ca si un om.

Un caine are intelectul unui copil de pana in 3 ani. Este capabil sa inteleaga ce vrei sa ii transmiti, dar va face doar ce vrea el daca este rasfatat.

Si noi ne rasfatam catelul, insa nu uitam niciodata ca este un animal, care traieste urmandu-si instinctele, asa cum este normal si firesc.

Nu uitam ca el trebuie sa aiba echilibru in viata pentru a fi fericit. Sa faca suficient de multa miscare, sa aiba limitele bine stabilite, sa fie hranit si hidratat si sa fie iubit. Cam asa ar trebui sa fie ordinea corecta, pentru ca noi sa avem un caine fericit.

Ceea ce uita foarte multi posesori de caini este ca ei nu “gandesc” ca si noi. Fericirea noastra nu e si fericirea lor.

Daca eu ii cumpar lui Axel o jucarie noua, sunt foarte incantata de ea. E si el incantat de ea pret de cateva ore, maxim o zi, apoi o uita. In schimb daca ii dau o sticla de plastic goala, e cel mai fericit caine. Pentru el fericirea nu are nimic “material”, sa zic asa.

Sa revin la plimbarea prin parc. Majoritatea cainilor sunt dezechilibrati si asta se datoreaza 100% comportamentului stapanilor fata de ei. Nu exista caine agresiv, ci doar un om care nu stie cum sa isi educe cainele.

De-a lungul plimbarii prin parc ne-am intalnit cu foarte multi caini, de toate rasele si varstele. Axel e curios de fiecare in parte, incearca sa se imprieteneasca cu toti, chiar daca nu sunt neaparat echilibrati.

S-a simtit foarte bine. Timp de aproape doua ore a alergat si s-a imprietenit cu un Borzoi, doi Dobermani, un Labrador, doi Bulldogi Francezi. A cunoscut mai multi caini, dar doar s-a mirosit cu ei. Nu s-a certat cu niciunul, nu a latrat, a fost “un zambet” toata plimbarea.

Daca acordati putin timp, daca cititi mai multe despre psihologia canina, veti avea un caine echilibrat si implicit fericit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.