nori cu lumina

O zi de mare sarbatoare!

Astazi romanii o sarbatoresc pe Sfanta Maria, mai exact Adormirea Maicii Domnului.

Sfanta Maria Mare, cum mai este cunoscuta aceasta zi de mare sarbatoare, este una dintre cele mai importante zile din an.

Nu stiu daca stiati asta deja, dar foarte multe biserici din tara poarta hramul Sfintei. Sute de preoti si-au frecat palmele de bucurie astazi calculandu-si “incasarile”.

Totul in numele credintei

Nici nu vreau sa-mi imaginez ce nebunie a fost si cate pelerinaje s-au “soldat” cu “victime” in numele “credintei”. Se potriveste de minune expresia “Aceeasi Marie, cu alta palarie.”.

Sunt multe traditii si obiceiuri care insotesc aceasta zi, in functie de zona.

Noi, in ardeal, mergeam in cimitir, cei care aveam “morti”. Mai era ceva ce implica busuiocul pus la icoane si apoi sub perna fetelor care voiau sa-si viseze “alesul” si cam atat imi amintesc eu acum.

In fiecare an incerc sa explic prietenilor si cunostintelor ca eu nu ma sarbatoresc in aceasta zi, dar se pare ca nu reusesc.

Zile  de sarbatoare

Cu toate ca mi-am facut “temele” de-a lungul anilor si stiu ca nu pot demonstra in totalitate faptul ca Mara nu este derivat din Maria, nimeni nu vrea sa-mi asculte “pledoaria”.

Pentru ca foarte multe persoane (bugetari si nu numai) au avut cateva zile libere, un fel de weekend prelungit, imi imaginez ca intrarile in capitala o sa fie din nou blocate si probabil traficul ingreunat spre mare si munte.

Daca sunteti cumva in trafic va recomand sa folositi aplicatia Waze si in felul acesta veti reusi probabil sa evitati cateva minute bune de stat “bara la bara”.

Voi cum v-ati petrecut aceasta zi? La multi ani tuturor celor care-si sarbatoresc ziua numelui!

sursa imaginii: http://bit.ly/2vFyux4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.