alcool

Poate alcoolul sa ne prelungeasca viata?

Uneori mai “rasfoiesc” si presa internationala, pentru a mai afla cate o “picanterie” despre lumea de dincolo de granitele tarii noastre.

Dintr-un articol din publicatia “The Independent”, aflam despre faptul ca regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii obisnuieste sa consume destul de mult alcool, zilnic.

Se pare ca informatia vine dintr-o sursa sigura, tocmai verisoara reginei, Margaret Rhodes (verisoara de gradul intai si prietena buna cu regina, a murit anul trecut).

In “dieta” zilnica a celui mai longeviv monarh in viata din intreaga lume (65 de ani de domnie – din 6 februarie 1952), ar fi incluse mai multe tipuri de bauturi: gin, vin, sampanie, iar ca si cantitate aproximativ 6 unitati.

O unitate de alcool este echivalenta cu 10 ml de alcool pur.

Asadar, un pahar mic cu vin (care are circa 11-12% alcool) reprezinta 1,5 unitati, o halba cu bere (175 ml) standard are circa 2 unitati, iar un paharel (25 ml) de bauturi spirtoase are circa 1 unitate.

Sa fie oare acesta secretul longevitatii reginei (in prezent a ajuns la venerabila varsta de 91 ani)?

Daca stau mai bine si ma gandesc, bunicul din partea mamei a baut toata viata si a ajuns la varsta de 82 de ani, fara probleme de sanatate.

Ne povestea ca in perioadele lui de glorie putea sa bea cu usurinta 2 litri de palinca (la noi in ardeal palinca trece de 60 grade – ca si tarie), pe zi. Si de cele mai multe ori nu consuma doar atat intr-o zi.

S-ar putea totusi sa existe o legatura intre alcool si longevitate.

Ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a refuza un paharel cu tarie inainte de masa si unul cu vin dupa?!

Asta in cazul in care ne dorim o viata cat mai lunga. Daca oricum viata noastra este “de cacat” si nu merita sa o prelungim, ar fi indicat sa consumam cat mai putin alcool.

sursa imaginii: http://bit.ly/2wuaL3s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.