plastic

Riscam sa ajungem o planeta de plastic. Ce putem face?!

Folosim tot mai mult plastic, iar asta este ceva ce afecteaza in mod negativ planeta.

Imaginati-va cate obiecte de unica folosinta avem in jurul nostru: paie, pungi, caserole, boluri, laptopuri, electrocasnice.

Consumul de plastic a crescut alarmant!

In medie, circa 5 ani folosim un obiect de plastic pana cand il aruncam. Traind intr-o perioada axata pe consum, ideal este sa folosim cat mai putin timp, ca sa generam noi profituri.

In anul 2015 au fost produse 448 milioane de tone de plastic.

National Geographic a facut un studiu conform caruia un sfert din cantitatea de plastic produsa anual vine din China. Dar chinezii nu-si tin plasticul local, ci il exporta.

La fiecare 10 ani, din anii ’50 si pana in prezent, s-a dublat consumul de plastic. Stiu, nu il mancam, dar uite ca il consumam in exces.

Avem 9.2 miliarde de tone de deseuri de plastic, din care doar 9% au fost reciclate si 12% incinerate. Restul au ajuns in mediu sau la gropile de gunoi.

Cea mai mare cantitate de plastic ajunge in natura

Ambalajele ocupa primele pozitii in milioanele de tone folosite. Si din pacate sunt si cele care se utilizeaza in medie cel mai putin, adica sub 6 luni.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de constructii, textile, produse de consum si apoi transporturi. Perioadele medii de utilizare aferente acestora fiind de 35 ani, 5 ani, 3 ani si 13 ani.

Imaginati-va ca viata animalelor ajunge sa fie influentata negativ de plasticul din natura. Sunt circa 700 de specii de animale care au mancat plastic.

Ce putem face?

Sa incercam sa evitam pe cat posibil folosirea recipientelor din plastic.

Nu va mai cumparati boluri din plastic (si asa nu sunt prea sanatoase). Nu va schimbati dozatorul de sapun sau alte obiecte de plastic decat atunci cand sunt deteriorate. Nu doar pentru ca vreti sa aveti tot timpul ce e la moda.

Alegeti pungile care nu sunt din plastic. La supermarket alegeti plasele din carton sau din materiale biodegradabile.

Incercati sa faceti, pe cat posibil, tot ce va sta in putinta ca viata voastra sa fie la fel, dar a planetei mai buna.

Daca fiecare ar gandi la fel, nu am mai fi in pericol sa ajungem o planeta din plastic.

sursa imaginii: https://bit.ly/2Hb98eF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.