Romanii sunt fericiti?!

Periodic descopar articole care dezbat gradul de fericire al populatiei Terrei. Nu le consider relative deoarece fericirea este un concept greu de definit si interpretabil, ceea ce eu consider fericire, din punctul de vedere al altor persoane pot fi inteles diferit. Organizatiile care realizeaza aceste studii ne asigura ca au exclus factorii economici si politici, tocmai pentru a le realiza cat mai exact. Nu vreau sa dau exemple menite sa explice locurile ocupate de diverse tari, deoarece ceea ce este general valabil acestor studii, este ca populatia Romaniei este situata de fiecare data spre finalul clasamentului. Sa fie romanii printre cei mai nefericiti oameni de pe pamant? Sau persoanele care au raspuns acestui studiu au fost “atent” selectate!

oameni fericiti
fericire si zambete

O parte dintre cercetatori pozitioneaza tarile Scandinave (Nordul Europei) in topul clasamentului, recunosc ca sunt de acord. Iar cand fac aceasta afirmatie nu ma axez pe gradul de dezvoltare economica sau politica, ma refer doar la sentimentul si starea generala pe care o ai atunci cand te plimbi pe trotuarele acestor natiuni. Oameni simpli, degajati, care iti zambesc pe strada (fara nici un motiv sau intentie), oameni frumosi si fericiti. Cand ma plimb pe “miticiile” noastre trotuare (facand abstractie de “da-mi si mie un leu sa imi iau o paine” sau “hei pisi”), tot ceea ce vad sunt oameni urati. Atunci cand zic urati ma refer la babe “perverse”, mosi “alcoolici”, tineri “libidinosi”, adulti “nespalati”, sa ma scuze tot romanul pentru aceste epitete, imi e rusine si mie ca trebuie sa le folosesc. Dar nici macar o secunda nu pot sa merg pe strada zambind, cu siguranta ca voi auzi “asta e drogata”, “ce razi fata”.

romani fericiti sau nu
fericire fortata

Cred ca nu ni se mai permite nici luxul de a face ceea ce simtim, oricum este un subiect prea amplu, sunt multe aspecte pe care ar trebui sa le luam in considerare. In concluzie, sunt curioasa cati oameni se considera fericiti….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.