sarbatoare

Sarbatorile si comunismul. Un fel de must-have!?!

“Sarbatorile vin, sarbatorile vin”. In trecut insa aceste sarbatori nu erau atat de “admirate, apreciate, asteptate” (am facut un triplu A).

In timpul copilariei mele cu siguranta nebunia sarbatorilor de iarna nu incepea inca din prima zi a lunii decembrie.

Nu ne impodobeam bradul decat in Ajun de Craciun, la fel cum nu impodobeam nici casa. Nici nu prea aveam cu ce.

Cu toate ca nu am provenit dintr-o familie saraca, nu aveam foarte multe “bunuri”. Aveam ce sa mancam, pentru ca in mediul rural cresteam si cultivam ceea ce consumam.

Sarbatorile nu erau atat de bogate

Haine aveam pentru ca stiau femeile din casa sa foloseasca masina de cusut. Iar carti si caiete ne cumparau pentru ca erau obligatorii (care erau).

Dar nu prea aveam jucarii, dulciuri cumparate, jocuri de asemenea cumparate. Foarte multe din jocurile copilariei erau “inventate”. Ne foloseam destul de mult imaginatia, la fel cum ne bucuram de orice chestie primita, oricat de banala era.

Mos Craciun si Mos Nicolae nu erau foarte generosi, chiar si cu copiii cuminti. Iar de cele mai multe ori cadourile nu erau deloc ceea ce ne doream. Primeam ceva util si de regula erau haine.

Ne bucuram de amaratele banane si portocale, pentru ca doar atunci le primeam. La fel cum ne bucuram de orice ciocolata, chiar daca era Africana cu alune (daca tot nu o pot uita).

Fericirea este ceva ce trebuie sa realizam

In prezent generatiile crescute in perioada in care colindatul presupunea mere, nuci si colaci (nicidecum bani) incearca sa schimbe “imaginea” sarbatorilor.

Cred noi suntem cei care au oferit un “scop exagerat” sarbatorilor de iarna. Din dorinta de a uita perioada in care eram chiar tristi, de multe ori, de Craciun.

Era greu in acea perioada. Nu aveai multe si de multe ori nu aveai ce manca. Dar cu toate astea nu mureai de foame si nici nu intrai in depresie asa usor. Pentru ca viata era ceva mai simpla.

Iar sarbatorile, chiar daca nu erau bogate in bunuri, erau bogate in rasete si voie buna. Simpla, de multe ori nejustificata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.