cadere in gol in somn

Senzatii pe care le experimentam in somn

De multe ori ma trezeste senzatia de cadere in gol pe care o am in anumite vise. Ultima data a fost tocmai in aceasta dimineata.

Si astfel, pentru prima data, am decis sa caut online si sa citesc, ca sa pot intelege mai bine “fenomenul”.

Aceasta senzatie este cunoscuta sub denumirea de “Spasm Hipnagogic” si apare pentru ca muschii (de la picioare) se contracta involuntar. Din cand in cand vine “la pachet” cu o halucinatie vizuala, dar per total este o senzatie perfect normala.

Caderea in gol din timpul somnului se numeste Spasm Hipnagogic

In trecut, in perioadele in care oamenii dormeau in locuri “mai putin relaxante” (de genul ramurile copacilor, stanci, pesteri), aceasta “functie” a corpului ii proteja. Trezindu-se brusc puteau observa daca totul in jurul lor este in regula.

In zilele noastre, uneori, aceasta senzatie ne poate crea probleme pentru ca duce la insomnii, insa doar in cazuri extreme.

Unele studii mentioneaza ca aceasta contractie musculara involuntara din timpul somnului, poate fi cauzata si de un deficit de calciu, magneziu sau fier. Sa nu uitam ca somnul poate fi influentat si de stres, exercitii fizice intense inainte de a adormi, cafeina.

Nu avem motive de ingrijorare pentru ca aceasta senzatie nu denota o problema de sanatate. Este doar un fenomen pe care cu cat il analizezi mai intens, cu atat te surprinde mai mult.

Ce alte senzatii experimentam atunci cand dormim

In visele mele, senzatia vine de obicei in urma unei cazaturi de pe un pod, rareori cladire. In fiecare din cazurile pe care mi le amintesc incerc sa salvez pe cineva drag mie, catel, iubit, parinte, prieten.

Pe langa aceasta senzatie de cadere in gol am patit si ca intensitatea viselor sa fie atat de puternica, incat sa-mi provoace miscari ale corpului.

De cateva ori m-am trezit cu lacrimi (o data chiar plangand de-a binelea) pentru ca visul a fost atat de intens incat mi-a activat aparatul lacrimal.

Cred ca de vreo 5 ori in toata viata m-am trezit tipand si de cateva ori m-am trezit ridicandu-ma brusc (adica m-am trezit in fund si o data eram in picioare – pregatita de fuga).

Voi ce experiente nocturne aveti?

sursa imaginii: http://bit.ly/2fjJvAe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.