sistemul solar trappist-1

Sistemul solar Trappist-1 ar putea sustine viata

Anul trecut, in luna Mai, s-au descoperit 3 planete cu ajutorul telescopului belgian Trappist din Chile. Intregul Sistem Solar apartinator acestor planete a fost atunci numit Trappist-1, in “memoria” telescopului.

De atunci, noul sistem solar (din Constelatia Varsator) descoperit a fost cercetat folosindu-se cele mai performante sisteme de “scanare” a cerului.

Miercuri, 22 februarie 2017, o conferinta de presa a NASA (sustinuta la Washington) a relevat faptul ca in acel sistem solar exista 3 planete care ar putea avea conditiile necesare pentru a sustine viata asa cum o stim noi (adica ar putea avea apa lichida).

Cu ajutorul telescopului Spitzer si a celor mai performante aparate existente pe Terra, s-a confirmat faptul ca sistemul solar Trappis-1 este format din 7 planete (de dimensiunea planetei noastre, cu forma) care graviteaza in jurul unei stele pitice.

Distanta dintre planeta noastra si acest sistem solar este de aproximativ 40 de ani lumina, adica 378 de mii de miliarde de kilometri.

Steaua pitica din centrul sistemului solar Trappist-1 este mult mai rece, in comparatie cu Soarele nostru, din acest motiv primele trei planete care orbiteaza in jurul ei ar putea sustine viata.

Pentru mine fascinant este faptul ca planetele se afla la distanta mica una de alta, mult mai mica in comparatie cu distanta dintre Terra si Luna.

Daca cumva exista viata pe o astfel de planeta, “oamenii” de acolo s-ar putea vedea prin telescop unii pe altii. Cat de tare ar fi asta?! Sau ar putea vedea pe cer cateva dintre planetele din sistemul lor solar foarte aproape de ei.

Un alt aspect ciudat si interesant este faptul ca, din studiile de pana acum, planetele au aceeasi parte intoarsa spre steaua pitica (Soarele lor).

Asadar, jumatate de planeta este in permanenta luminata, jumatate nu. Daca vrei sa te odihnesti trebuie sa mergi in cealalta jumatate ca sa poti sa te bucuri de noapte.

O sa atasez si un videoclip publicat de NASA care va permite sa intelegeti, pe scurt, tot ce e mai important din aceasta revolutionara descoperire care ar putea sa ne schimbe viata.

sursa imaginii: printscreen videoclip youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.