paste 2017

Sunt mandra ca sunt ardeleanca!

Ardeleanca fiind nu prea mi-au placut oltenii. De mic copil am auzit tot felul de glume si bancuri cu si despre olteni. Cumva i-am considerat o categorie aparte de oameni, categorie pe care nu o apreciam. Acestea erau idei preconcepute.

De abia in facultate am ajuns sa cunosc mai bine oltenii, sa interactionez zilnic cu ei. La fel ca si in orice zona a tarii noastre, exista oameni si oameni. Exista olteni de treaba asa cum exista si ardeleni care nu sunt chiar asa de amabili.

Ironia sortii a facut ca cel mai bun prieten al meu din facultate sa fie tocmai un oltean. Cea mai buna colega de camera din timpul facultatii a fost tot o olteanca. Prietenul meu cel mai bun si actualul sot este tot oltean. Se pare ca toata viata voi fi inconjurata tocmai de cei pe care i-am desconsiderat atatia ani.

De Paste mergem tot timpul prima data in Oltenia. Acolo avem deja un nepotel care are aproape doi ani si pentru care sarbatorile sunt foarte importante.

Am mai scris pe blog ca nu imi plac traditiile din Oltenia, sunt cumva asa, superficiale si doar pentru “ochii lumii”. Dar, pana la urma, conteaza sa fim acolo atunci cand familia se asteapta.

Parintii mei, ardelenii, nu se supara ca nu suntem alaturi de ei tocmai cand sunt sarbatorile. Pentru ei important e sa venim acasa, nu sa fim cand “ar trebui”. Chiar daca suntem a doua sau a treia zi de Paste, chiar daca suntem inainte cu o saptamana, important e sa fim.

Dar oltenilor nu le poti zice ca nu esti acolo tocmai cand lumea se asteapta sa te vada, pentru ca va fi un mare scandal si ti se va aminti de aceasta “greseala” cativa ani la rand. Mai exact, ti se vor “bate apropouri”.

Dupa circa 15 ani de cunoscut oltenii foarte bine, de trait printre ei, pot spune ca nu sunt “specia” mea preferata.

Chiar daca printre ei sunt si oameni cu un caracter care te impresioneaza, sunt foarte putine aceste exceptii. Cei mai multi traiesc doar pentru a se lauda, sunt destul de puturosi si rautaciosi. Nu pot generaliza, pentru ca la fel si la noi in Ardeal sunt oameni cu un caracter infect.

Dar, per total, daca as putea alege, nu as vrea sa ma nasc si sa traiesc in Oltenia. Sunt mandra ca sunt Ardeleanca!

sursa imaginii: rd.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.