tatuare

Tatuajele pot afecta sanatatea?

De foarte multi ani imi doresc un tatuaj, cel putin unul.

In perioada liceului am inceput sa devin “curioasa” pentru prima data de aceasta idee. Apoi, prin facultate, mi-am adunat in calculator tot felul de imagini cu tatuaje “interesante”.

La inceput a fost lipsa banilor cea care m-a impiedicat sa-mi fac tatuajul dorit. Apoi, cu timpul, am realizat ca societatea nu “vede cu ochi buni” persoanele tatuate. Imi este oarecum si putin frica de durere.

Un tatuaj se face pe viata!

In ultimii ani este la moda sa fii tatuat si acest motiv a inceput sa-mi “displaca”, asa ca astept sa treaca acest “curent” si sa vina “ape mai limpezi”.

Am intrebat dermatologul daca un tatuaj mi-ar influenta psoriazisul pe care il “mostenesc”, iar raspunsul nu a fost neaparat unul clar.

Nu exista vreun studiu care sa afirme ca in zona tatuata s-ar putea extinde psoriazisul, dar nici nu poti fi sigur ca nu te va afecta. Asa ca in continuare am pus pe “hold” operatiunea tatuajul.

Cand deschid fisierele din liceu observ ca tatuajele mele erau cam sumbre, melancolice (asa cum era si imaginatia mea). Acum au inceput sa fie mai “melancolice”, mai “sufletiste”.

Citeam ca, pentru prima data, un studiu a scos in evidenta faptul ca tatuajele ar putea afecta negativ starea noastra generala de sanatate.

Poate un tatuaj sa ne influenteze starea de sanatate?

Nanoparticulele din tatuaje ar putea ajunge in nodulii limfatici. Pigmentii, impuritatile, conservantii si contaminantii (cobalt, crom, nichel, mangan) pot avea efecte nedorite in corpul nostru.

Cea mai mare parte din cerneala tatuata ramane intre derma si epiderma. Insa o mica parte ajunge sa “circule” prin corp.

Teoretic, sistemul imunitar poate lupta cu succes impotriva acesteia, dar in cazul in care este “slabit” nu se stie care poate fi impactul in timp.

Exista si persoane care sunt alergice la tatuaje, dar si persoane care au trait pana la moarte tatuati si fara probleme de sanatate generate de acestea.

Studiile in aceasta directie nu sunt concludente, pana acum, insa primele semne de intrebare incep sa apara si asta reprezinta deja o situatie problematica.

sursa imaginii: http://bit.ly/2yjyd3T

2 thoughts on “Tatuajele pot afecta sanatatea?

  1. o femeie

    Ador tatuajele. principalul motiv pentru care nu m-am tatuat e frica de durere 😀 (dar nu spunem la nimeni, da?).
    Apoi de cativa ani donez sange si la centru de donare ma intreaba de fiecare data: “ai vreun tatuaj/vaccin/partener sexual nou?” . Asa ca… asta m-a lecuit – oamenii aia stiu de ce intreaba.
    In rest, sunt si pigmenti naturali.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.