tu ai crescut alaturi de barbie

Tu ai crescut alaturi de Barbie?

In data de 9 martie anul 1959 compania americana de jucarii Mattel Inc lanseaza papusa Barbie (inspirata dupa papusa nemteasca Bild Lilli).

De atunci si pana in zilele noastre aceasta papusa a reusit sa reprezinte un etalon al frumusetii si modei, a reusit sa schimbe copilaria si de multe ori perceptia a milioane de copii din intreaga lume.

Personal, locuind si copilarind in Romania post-decembrista, nu am avut placerea sa imi delectez ochii cu o astfel de papusa. Am primit o papusa Barbie cand deja eram prea mare ca sa o mai consider interesanta, incerc sa imi amintesc cine mi-a oferit-o dar nu reusesc.

Era diferita de papusile mele de pana atunci care erau mari, grasune si de cele mai multe ori cu fete de femei de peste 35 de ani. Barbie era blonda, avea un corp de manechin si o tinuta asa cum la noi la tara nu vedeai.

Nu a rezistat insa prea mult timp. La fel ca si celelalte papusi care picau in mana fratiorului meu “rebel”, in scurt timp Barbie a ajuns la “spital”, lipsindu-i mainile, picioarele si avand parul taiat si fata “frumos machiata” cu cariocile.

Tin minte ca a fost prima papusa pe care imi doream sa o aranjez, sa ii fac haine, sa ma joc cu parul ei. Totul a durat insa foarte putin, probabil mult prea putin.

De-a lungul anilor Barbie a evoluat in functie de idealurile pe care societatea le atribuia femeilor si astfel a ajuns sa influenteze fiecare generatie in parte.

Pentru a ii vedea si intelege mai bine evolutia, utilizatorul de Tumblr cunoscut sub numele de Tenaflyviper a achizitionat mai multe papusi Barbie si a realizat un colaj folosind imagini cu capul acestora.

Putem astfel observa cum au evoluat papusile in cei 56 de ani de la lansare si astfel putem face o “trecere” rapida prin toate etapele din evolutia femeilor de atunci si pana in zilele noastre.

Ce parere aveti de munca artistului, o considerati utila? Care este preferata voastra si de ce?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.