Tu cum saluti?!

tu cum saluti?!

Daca tot am intrat in noul an cu “forte proaspete”, ar fi util sa stim cateva informatii despre modalitatile de salut de pe mapamond.

Probabil toata lumea cunoaste deja celebrul salut practicat de japonezi, acela in care atunci cand intalnesti o persoana te apleci usor in fata lui cu mainile incrucisate.

Dar ce faci atunci cand ajungi intr-un sat locuit de un trib de Masai si te trezesti inconjurat de localnici care fac sarituri catre cer in jurul tau?! Stai linistit, aceasta este modalitatea lor de a te saluta si de a iti ura “Bun venit!”.

Atunci cand se intalnesc pentru prima data, popoarele din Pacific obisnuiesc sa isi atinga nasul unul de celalalt acesta fiind gestul “suprem” de prietenie. Foarte apropiat de gestul acestora este si cel al locuitorilor de la Polul Nord (eschimosii) care obisnuiesc sa isi frece nasul unul de al celuilalt atunci cand se intalnesc (gest motivat pe de o parte de gerurile puternice).

In insulele Tuvalu locuitorii obisnuiesc sa se salute apropiindu-se cu fata de obrazul celuilalt si oftand apoi puternic.

modalitati de salut

Daca ajungeti in Tibet sa nu fiti surprinsi atunci cand veti observa oameni care scot limba deoarece aceasta este forma lor de salut, pentru acestia scosul limbii nu reprezinta o ofensa. Extrem de interesanta este legenda care aminteste despre originile acestui tip de salut. Asadar, se spune ca in secolul al IX-lea tibetanii aveau un lider extrem de crud care era considerat “Raul” suprem si care avea limba neagra (era cunoscut sub numele de Lang Darma). Dupa moartea acestuia pentru a dovedi tuturor ca nu seamana cu liderul lor, tibetanii au inceput sa se salute scotand limba unul la celalalt.

In momentul in care vei intra intr-o casa mongoleza sa nu fii surprins atunci cand gazda va indrepta spre tine o bucata de lana sau de bumbac. Trebuie doar sa strangi intre degete bucata de material, pentru ei aceasta modalitate de salut inseamna ca esti bine primit in casa lor.

Un gest suprem de respect este practicat de catre filipinezii tineri care atunci cand intalnesc o persoana in varsta obisnuiesc sa se incline in fata acesteia, sa puna mana dreapta pe umarul ei si sa ii adreseze “Mano Po” (tradus mot a mot: “mana respect”).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.